30 junio, 2010

Obres per tocar i escoltar al Molí d'en Rata de Ripollet

Estrena del 12è mòdul de «La mirada tàctil»
 
A partir de dijous, 1 de juliol, a les 19:30h, un altre museu de la Xarxa de Museus Locals  de la Diputació de Barcelona disposarà d'un mòdul multisensorial de «La mirada tàctil». El Centre d'Interpretació Molí d'en Rata de Ripollet serà el dotzè que incorpora aquest servei per a visitants amb discapacitat visual i mobilitat reduïda.
 
«La mirada tàctil» del Molí d'en Rata fa accessible al tacte l'exposició permanent «Protagonistes: sis ripollencs que deixen petjada», que homenatja l'escultor Josep Maria Brull, els pintors Maria Lluïsa Sallent i Andreu Solà, la intèrpret instrumental Emma Maleras, el tenor Gaietà Renom i l'esportista Joan Creus.
 
Els continguts multidisciplinars dels sis personatges representants a l'exposició fan d'aquest mòdul un compendi de diferents tècniques de presentació accessibles: dues escultures, un quadre en relleu, una medalla esportiva, unes castanyoles i un enregistrament sonor. Per a potenciar el valor humà de cada personatge, s'inclou una frase personal i la seva signatura en relleu com a icona tàctil. També s'han previst plafons en macrocaràcters i en braille, així com mobiliari adaptat a cadires de rodes.
 
La Diputació de Barcelona, a través de l'Oficina de Patrimoni Cultural i de la Xarxa de Museus Locals, amb l'assessorament del Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona, vol garantir a tota la ciutadania l'accessibilitat dels continguts museístics. Es per aquest motiu que des del 2008 impulsa els mòduls de «La mirada tàctil».
Al web de la Diputació
així com al nostre web hi trobareu tota la informació referent a cadascun dels museus.
 
 

S'aprova el Codi de consum de Catalunya amb importants avenços respecte als consumidors amb discapacitat

L'ACIC ha aportat propostes de millora durant el procés de redacció de la norma que avui s'ha aprovat al Parlament
 
 

El Parlament ha aprovat avui el Codi de Consum de Catalunya, una nova llei de protecció dels consumidors que per primer cop té en compte les necessitats de les persones amb discapacitat.
 
L'Associació Catalana per a la Integració del Cec, ha pogut aportar, gràcies a la bona disposició de Departament d'economia i Finances de la Generalitat, les seves propostes al procés d'el•laboració d'aquesta norma, per millorar la protecció de les persones consumidores que tinguin alguna discapacitat.
 
Tot i que el projecte de llei inicialment gairebé no contemplava aspectes sobre la discapacitat, s'ha aprovat un text que suposa un avenç molt important en favor de la protecció d'aquest col•lectiu de consumidors.
 
Enumerem els punts que considerem més destacables
 
1. La llei introdueix el concepte d'informació accessible, referit especialment a persones amb discapacitat sensorial.
2. L'accessibilitat en general, per tal de facilitar el Consum responsable a les persones amb discapacitat.
3. És consideren els discapacitats com un col•lectiu d'especial protecció, i en aquest sentit és garanteix, per una banda, l'accés adequat a la informació sobre béns i serveis, i per l'altra, el ple exercici i gaudi dels drets i garanties reconeguts en aquesta llei, en igualtat de condicions amb la resta de consumidors.
4. Es reconeix com a principi general, l'obligació de garantir a les persones amb discapacitat, l'accés a la informació sobre béns i serveis, en especial la que afecta la seva salut i seguretat. En aquest sentit, s'obliga als poders públics a fomentar la inclusió del braille en l'etiquetat dels béns.
5. S'obliga a les empreses de serveis bàsics, a facilitar a petició de l'interessat, els contractes d'adhesió en formats que siguin accessibles.
 
Des de l'A.C.I.C. valorem molt positivament l'aprovació del Codi de Consum de Catalunya, ja que suposa un pas important en la protecció dels drets i en favor de la igualtat de les persones amb discapacitat en les relacions de consum. En aquest sentit, s'han posat les bases per a un futur desenvolupament legislatiu més detallat, que ajudi encara més en la eliminació de les barreres de comunicació i accés a la informació, que són les que afecten més el col•lectiu de persones amb discapacitat visual.
La normativa que avui s'ha aprovat ha de servir com a punt de partida per a una notable millora dels serveis i una garantia dels drets dels consumidors cecs o amb baixa visió que fins ara no existien. Esperem que el desenvolupament de les mesures que puguin aprovar-se a partir d'aquest gran pas no es facin esperar i segueixin aquest camí.
 
D'altra banda, l'ACIC espera que, en la mateixa línia de garantia de drets i de protecció de la salut dels consumidors invidents o amb baixa visió,  el decret estatal que s'aprovarà previsiblement al setembre d'aquest any per part del govern central i que farà referència a l'etiquetat de productes en Braille apliqui aquest etiquetat a tots els productes que es puguin adquirir en un supermercat i no només als productes perillosos, com es desprèn de les recents declaracions de la ministra de Sanitat.
 

Per a més informació i/o entrevistes:
Meritxell  aymerich – 696 20 94 44
comunicacio@webacic.cat
 
Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC)
 
 
 

PEL.LÍCULES AUDIODESCRITES A TV3 (setmana del 28 de juny al 4 de juliol)

Divendres 2
A les 21.50: "Elizabeth: l'edat d'or"

Diumenge 4
a les 16.25: "PREMONITION"


Tot seguit, les sinopsis:


ELIZABETH: L'EDAT D'OR (Elizabeth: The golden age)

Idioma versió original: anglès
Producció: Working Title, Universal Pictures i Studio Canal, 2007 (Gran Bretanya, França i Alemanya)
Direcció: Shekhar Kapur
Durada: 110 minuts
Guió: William Nicholson i Michael Hirst
Fotografia: Remi Adefarasin (color)
Música: Craig Armstrong i A.R. Rahman
Intèrprets: Cate Blanchett (Isabel II), Geoffrey Rush (Sir Francis), Clive Owen (Sir Walter), Samantha Morton (Maria Estuard), Tom Hollander (Sir Amyas), Jordi Mollà (Felip II)

La reina Isabel I d'Anglaterra ha d'enfrontar-se a una traïció en el si de la seva pròpia família i també amb el poderós rei espanyol Felip II, que està decidit a restaurar el catolicisme a Anglaterra amb l'ajuda del seu exèrcit.


PREMONITION (Premonition)

Idioma versió original: anglès
Producció: TriStar Pictures, MGM, Hyde Park Films, Offspring Entertainment i Brass Hat Films, 2007 (Estats Units)
Direcció: Mennan Yapo
Durada: 91 minuts
Guió: Bill Kelly
Fotografia: Torsten Lippstock (color)
Música: Klaus Badelt
Intèrprets: Sandra Bullock (Linda Hanson), Julian McMahon (Jim Hanson), Shyann McClure (Megan Hanson), Courtney Taylor Burness (Bridgette Hanson), Nia Long (Annie), Marc Macaulay (xèrif Reilly)

Linda Hanson té una casa preciosa, un marit i dues filles que l'estimen molt. La seva vida és perfecta fins que rep una notícia devastadora: el seu marit Jim ha mort en un accident de cotxe. Però l'endemà, quan Linda es desperta, Jim continua viu. Ella pensa que tot ha estat un malson però li torna a passar. Sembla que els dies estan desordenats, hi ha dies que el seu marit és viu i d'altres és mort. Linda pensa que s'està tornant boja i les circumstàncies surrealistes de la seva situació fan que ella descobreixi que la seva vida no era tan idíl*lica com ella suposava.

23 junio, 2010

SÈRIE AUDIODESCRITA AL CS3

A partir del 23 de juny, cada tarda de dilluns a divendres
A les 18.00: "Les tres bessones".

PEL·LÍCULES AUDIODESCRITES A TV3 (Setmana del 21 al 27 de juny)

Divendres, 25
A les 21.50: "El orfanato"

Dissabte 26
A les 21.55: "Rescat"


Tot seguit, les sinopsis:


EL ORFANATO

Producció: Rodar y Rodar i Telecinco cinema, 2007
Director: J.A. Bayona
Guionista: Sergio G. Sánchez
Director de fotografia: Óscar Faura
Música: Fernando Velázquez
Intèrprets: Belén Rueda (Laura), Geraldine Chaplin (Aurora), Fernando Cayo (Carlos), Mabel Rivera (Pilar), Montserrat Carulla (Benigna), Andrés Gertrudix (Enrique), Edgar Vivar (Balabán) i Roger Princep (Simón)

Laura és una dona regressa amb la seva familia a l'orfenat on va créixer amb la intenció d'obrir una residència per a nens discapacitats. El petit Simon, fill de la Laura, comença a deixar-se portar per uns estranys jocs fantàstics que desperten els records de la seva mare. El joc deixarà de ser una diversió per a convertir-se en una amenaça en la que Laura es veurà atrapada. No solament pel present de la seva familia si no pel seu propi passat.....


RESCAT (Ransom)

Idioma versió original: anglès
Producció: Touchstone Pictures i Imagine Entertainment, 1996 (Estats Units)
Direcció: Ron Howard / Durada: 90 minuts
Guió: Cyril Hume
Fotografia: Piotr Sobocinski (Technicolor)
Música: James Horner
Intèrprets: Mel Gibson (Tom Mullen), Rene Russo (Kate Mullen), Gary Sinise (detectiu Jimmy Shaker), Brawley Nolte (Sean Mullen), Delroy Lindo (agent Hawkins), lili Taylor (Maris Conner)

Tom Mullen és el propietari d'una línia aèria i està acostumat als negocis d'alt risc. Quan segresten el seu fill Sean i li'n demanen un rescat molt elevat, Tom fa una aparició pública a la televisió dirigint-se als segrestadors d'una manera força agressiva. Aquesta intervenció atípica donarà un tomb radical al segrest i a les negociacions.

22 junio, 2010

VISITA COMENTADA A L'EXPOSICIÓ APEL·LES FENOSA a Cerdanyola


El proper diumenge 27 de juny a les 12 h  el Museu d'Art de Cerdanyola organitza
dins el programa "Descobrim el MAC" una visita comentada a l'exposició Apel·les
Fenosa. L'espiritualitat de la matèria adaptada per a persones cegues i oberta a
tots els públics.
 

Des del 19 de maig i fins al proper 18 de juliol es pot gaudir al MAC d'una
esplèndida selecció d'escultures de l'artista Apel·les Fenosa. Un dels escultors
catalans més importants del segle XX, Fenosa va desenvolupar el gruix de la seva
carrera a França, formant part de l'anomenada "Escola de París". Fenosa va ser una
artista molt connectat a l'època i també molt compromès amb la llibertat. Bona part
de la seva obra va quedar marcada per l'experiència de les guerres, la Guerra Civil
i la Segona Guerra Mundial. Fenosa va ser molt amic de Picasso que el va protegir
com un fill i li va adquirir més d'un centenar d'obres. L'obra de Fenosa és una
aferrissada crítica contra la violència i la guerra i una aposta optimista per la
humanitat i la pau.
 
L'activitat consistirà en una visita comentada a l'exposició on es farà un repàs a
la trajectòria de l'escultor i al fort simbolisme d'unes obres que prenen com a punt
de partida la figura femenina. Seguidament es farà un taller demostració amb
material que s'utilitza a la tècnica de l'escultura en bronze i de motlle.
 
Té un cost de 2 EUR que inclou l'entrada al museu, el número de participants és
limitat. Es pot fer reserva prèvia a la recepció del museu, el correu electrònic
mac@cerdanyola.cat o bé el telèfon 93 591 41 30.

21 junio, 2010

Exposició: Els sons visibles


Música i discapacitat. Imatges d'Ariadna Trias i textos de
Màrius Serra. Organitzat per Queralt Prats.
 
 
 
del 22 de
juny al 10 de juliol a l'Espai Jove La Fontana (Gran de
Gràcia 190-192, Bcn).
 
dilluns, dimecres i divendres de 17h a 22h
 
dimarts i
dijous d'11h a 15h i de 17h a 22h
 

Els sons visibles és una exposició itinerant,
gratuïta i accessible que consta de 28 imatges del projecte MÚSICA A L'ABAST, la
música de les persones
amb discapacitat/s que fomenta la igualtat d'oportunitats en les arts i
reconeix el potencial creatiu de les persones. Infants, joves i adults amb
diversitat funcional participen en activitats musicals aportant la seva forma
singular d'experimentar la música i d'interactuar a traves d'aquesta.
 

Els sons visibles és un recull de mirades on es
contemplen moments d´aprenentatge, experiències viscudes i emocions compartides
a través de l´art. És la nostra manera d'ajudar a repensar la visió de l'art i
de la creativitat, de començar a desmuntar perjudicis i esborrar estigmes al
voltant de la paraula discapacitat.
 
 
 
Una exposició accessible: els espais; Audioguies (amb definicions
sonores i llegides de les imatges i lectura de les frases i tríptic); tota la
informació de l'exposició en Braille i lletra gran. També hi ha servei
d'acompanyant en sol·licitar-ho amb antel·lació (Telf. 680445735).
 

20 junio, 2010

vot accessible a les consultes del 20 de juny

Us recordem que avui, 20 de juny, a les consultes sobre la independència de Catalunya de les localitats de Mataró, Cerdanyola del Vallès, Esplugues i Cornellà, les persones que ho necessitin trobaran un kit de vot accessible per a garantir el secret del vot.
 
L'ACIC ha col·laborat en l'elaboració d'aquests materials així com en la formació dels voluntaris i en la difusió del mètode.
 
demaneu al vostre puntde votació el kit en Braille.
 
 

16 junio, 2010

PEL.LÍCULES AUDIODESCRITES A TV3 (Setmana del 14 al 20 de juny)

Divendres 18
A les 21.50: "Embruixada"
A les 23.40: "Amor en joc"

Dissabte 19
A les 15.40: "Secrets compartits"
A les 21.55: "Danys col*laterals"


Tot seguit, les sinopsis:


EMBRUIXADA (Bewitched)

Idioma versió original: anglès
Producció: Columbia Pictures i Red Wagon Productions, 2005 (Estats Units)
Direcció: Nora Ephron
Durada: 98 minuts
Guió: Nora Ephron i Delia Ephron
Fotografia: John Lindley (color)
Música: George Fenton
Intèrprets: Nicole Kidman (Isabel/Samantha), Will Ferrell (Jack/Darrin), Shirley MacLaine (Iris/Endora), Michael Caine (Nigel), Jason Scwartzman (Ritchie), Kristin Chenoweth (Maria Kelly)

Isabel, una dona de Califòrnia, mira de desactivar els seus poders màgics per poder fer vida normal. A l'altre costat de la ciutat, Jack és un actor a punt de protagonitzar una versió moderna de la sèrie "Embruixada". El destí entra en joc quan Isabel i Jack es coneixen. Ell se sent immediatament atret per la dona i pel seu nas, que s'assembla molt al d'Elizabeth Montgomery, la protagonista de la versió original de la sèrie. D'aquesta manera, veu que Isabel podria fer el paper de la nova Samantha.


AMOR EN JOC (Fever pitch)

Idioma versió original: anglès
Producció: ELC Productions Ltd., Fox 2000 Pictures, Wildgaze Films, Alan Greenspan Productions, Flower Films i Mars Media Beteiligungs, 2005 (Estats Units i Alemanya)
Direcció: Bobby i Peter Farrely
Durada: 105 minuts
Guió: Lowell GAnz i Babaloo Mandel, basat en la novel*la de Nick Hornby
Fotografia: Matthew F. Leonetti (color)
Música: Craig Armstrong
Intèrprets: Drew Barrymore (Lindsey Meeks), Jimmy Fallon (Ben Wrightman), Jack Kehler (Al), Scott Severance (Artie), Jessamy Finet (Theresa), Maureen Keiller (Viv)

Ben Wrightman i Lindsey Meeks es coneixen, s'enamoren i passen l'hivern junts. Però quan arriba l'estiu les coses canvien molt per a la parella. Ben i Lindsey es veuen atrapats en un triangle amorós, però no amb una tercera persona, sinó amb un equip de beisbol. Resulta que Ben és un fan incondicional d'aquest esport i la seva obsessió pel seu equip favorit, els Boston Red Sox, fa trontollar la relació amb Lindsey.


SECRETS COMPARTITS (Prime)

Idioma versió original: anglès
Producció: Prime Films Productions LLC, Stratus Film Company, Team Todd, Focus Features i Younger Than You, 2005 (Estats Units)
Direcció i guió: Ben Younger
Durada: 103 minuts
Fotografia: William Rexer (color)
Música: Ryan Shore
Intèrprets: Uma Thurman (Rafi), Meryl Streep (Lisa), Bryan Greenberg (David), Jon Abrahams (Morris), Zak Orth (Randall), Annie Parisse (Katherine)

Rafi, una dona divorciada de 37 anys, coneix David, un pintor de 23. Rafi i David es fan amants, però resulta que David és fill de la psiquiatra de Rafi, que no veu amb bons ulls la relació del jove amb una dona 14 anys més gran. La pel*lícula dóna un punt de vista sincer, fresc i amb sentit de l'humor de les relacions de parella poc convencionals.


DANYS COL*LATERALS (Collateral damage)

Idioma versió original: anglès
Producció: Bel Air Entertainment, Hacienda Productions i Warner Bros., 2002 (Estats Units)
Direcció: Andrew Davis
Durada: 103 minuts
Guió: David Griffiths i Peter Griffiths
Fotografia: Adam Greenberg (color)
Música: Gareme Revell
Intèrprets: Arnold Schwarzenegger (Gordon Brewer), Francesca Neri (Selena Perrini), Elias Koteas (Peter Brandt), Cliff Curtis (Claudio Perrini), John Leguizamo (Felix Ramirez), John Turturro (Sean Armstrong)

Gordon Brewer és un bomber que perd la seva dona i el seu fill en un atemptat terrorista. Frustrat pels pocs resultats de la investigació oficial del succés, Gordon està convençut que el responsable de l'atemptat no pagarà mai els seus crims davant la justícia. Aleshores decideix actuar pel seu compte i inicia una investigació que l'introduirà en el perillós món del terrorisme internacional.

sessió accessible al teatre Grec

 
Bolívar , fragmentos de un sueño, un poema èpic musical d'Omar Porras.
 
El proper 29 de juny a les 22:00h
Es disposarà de servei d'audiodescripció en directe , acompanyament i programes de mà en braille, i en macrocaràcters.
 
Atenció: les persones que desitgin gaudir de l'audiodescripció han de demanar localitats fora de la zona del bucle magnètic per a evitar interferències amb els aparells de recepció.

15 junio, 2010

"MIRÓS IMAGINARIS: SENSACIONS TÀCTILS"

Aquest mes de juny, a partir del dia 16 i fins al 23, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer acull una exposició d'art per tocar basada en el Sistema Constanz . Les obres que s'hi exposaran són creacions dels alumnes de primer d'ESO de l'Institut Joaquim Mir de Vilanova i la Geltrú. L'exposició es titula "MIRÓS IMAGINARIS: SENSACIONS TÀCTILS" i té la finalitat d'acostar l'art i el color a les persones cegues.
 
El Sistema Constanz, que permet acostar el llenguatge dels colors a persones invidents, actualment s'està posant en pràctica amb èxit a diferents països de Llatinoamèrica i aquesta és la primera vegada que es treballa aquest sistema en un centre d'ensenyament del nostre país.
 
Les pintures i escultures, que es podran veure a la mostra, estan inspirades en l'estil de l'artista Joan Miró i han estat realitzades dins la matèria d'Educació Visual i Plàstica. Coincidint la programació didàctica d'aquest curs amb els fonaments bàsics de la teoria del color, s'ha volgut tractar la dimensió tant social com cultural de l'assignatura amb la creació d'aquestes obres tàctils i l'organització d'una exposició, que té l'objectiu d'acostar els alumnes vidents amb el públic invident.
 
Aquesta exposició, com d'altres que s'han realitzat en diferents països, són el resultat d'un seguit de tallers didàctics que tenen l'objectiu de sensibilitzar els alumnes de les escoles vers el coneixement de la discapacitat i promoure valors de solidaritat envers aquestes persones.
 
Des de fa dos anys el Museu Víctor Balaguer treballa en l'accessibilitat de la seva col·lecció per a persones invidents o amb dificultats visuals. En aquest sentit, compta amb un mòdul tàctil amb reproduccions de peces del museu i informació en braille i macrocaràcters i ofereix visites comentades per invidents, amb reserva prèvia, en les que es permet tocar algunes peces de la col·lecció permanent.
 
La inauguració de la mostra tindrà lloc el dimecres 16 de juny a les 18 h al Museu Víctor Balaguer.

09 junio, 2010

PEL·LÍCULA I SÈRIE AUDIODESCRITES A TELEVISIÓ DE CATALUNYA (Setmana del 7 al 13 de juny)

Dimecres, 09 de juny, a les 23.35, s'emet:

XTREMS

Coproducció de Televisió de Catalunya i Animals Films, Riedweg & Folk Produccions Audiovisuals SL, 2009
Direcció: Abel Folk i Joan Riedweg
Guió: Marta Molins, Abel Folk i Joan Riedweg
Direcció de fotografia: Pol Turrents
Música: Núria Canturi i Joan Riedweg
Producció Executiva Animals Films: Glòria Casanova
Producció Executiva TVC: Elisa Plaza
Intèrprets: Aleix Albareda (Gerard), Anna Azcona (Anna), Sílvia Bel (Helena), Eduard Farelo (Biel), Marta Marco (Joana), Sílvia Munt (Ester), Pep Planas (Quim), Miquel Sitjar (Iñaki) i Mireia Aixalà (Natàlia)

Un nodrit grup d'actors encarnen personatges reals amb diferents addiccions com a nexe comú, els quals també apareixen en el llargmetratge orientant els intèprets i parlant sobre les seves experiències de forma directa, sincera i punyent.

Disssabtes, a partir d'ara, a les 14.30
i
Diàriament, a partir del 23, a les 18.00: "Les tres bessones".

01 junio, 2010

Presentació documental 100% accesible " ver para creer"

Des de l'acic fem difussió d'una iniciativa d'una altra entitat que ens sembla de gran interès.
 
---
L'Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 té el plaer de convidar-lo/la al acte, de presentació de "Ver para creer", documental iniciativa de l'entitat en la seva preocupació per apropar la cultura a les persones amb Discapacitat produint material audiovisual 100% accessible, que compta amb llengua de signes, subtitulació, audiodescripció i totalment audionavegable.

 

L'acte es celebrarà el 3 de juny, a les 19 hores, a l'Auditori del CaixaFòrum, Centre Social i Cultural de l'Obra Social "la Caixa", situat a Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, de Barcelona i, abans, es podran visitar les exposicions temporals del Centre.

 

El Documental "Ver para creer" pretén apropar a l'espectador com és un dia a la vida de CINC PROTAGONISTES AMB DISCAPACITAT VISUAL. Isabela, Marta, Marisa, Félix i Montse compar­teixen amb nosaltres la seva particular manera de viure la discapacitat amb l'objectiu de transmetre a d'altres persones en la seva mateixa situació i a la societat en general, que és possible superar les dificultats del dia a dia amb l'ajuda de la tecnologia, la força de voluntat i el recolzament que tots, com a éssers humans, podem brindar-los.

 

Després de la projecció del documental tindreu la oportunitat de coneixer als protagonistes i adquirir el DVD.

 

Us esperem

 

 

PEL·LÍCULA AUDIODESCRITA D'AQUESTA SETMANA

Divendres 4
A les 22.15: "El cas Wells"


Tot seguit, la sinopsi:


EL CAS WELLS (The flock)

Idioma versió original: anglès
Producció: Bauer Martinez Studios, Double Nickel Entertainment, Gibraltar Films, Lucky 50 Productions i Templar Films, 2007 (Estats Units)
Direcció: Andrew Law
Durada: 105 minuts
Guió: Hans Bauer i Craig Mitchell
Fotografia: Enrique Chediak (color)
Música: Guy Farley
Intèrprets: Richard Gere (Erroll Babbage), Claire Danes (Allison Lowry), KaDee Strickland (Viola Frye), Ray Wise (Bobby Stiles), Kristina Sisco (Harriet Wells), Avril Lavigne (Beatrice Bell)

Harriet Wells és una noia de 17 anys que desapareix sense deixar rastre. Errol Babbage és un veterà agent federal especialitzat en casos de delictes sexuals. Errol sospita que el segrestador de Harriet és un delinqüent reincident que està en llibertat condicional. Però Errol està a punt de retirar-se i, mentre instrueix la seva jove substituta, haurà de treballar contra rellotge per trobar la noia amb vida.