19 febrero, 2007

TV3 COMENÇARÀ A EMETRE DISSABTE "LA GRAN PEL·LÍCULA" AMB AUDIODESCRIPCIÓ per a persones cegues.

TV3 COMENÇARÀ A EMETRE DISSABTE 17 "LA GRAN PEL·LÍCULA" AMB AUDIODESCRIPCIÓ Cada setmana, "La gran pel·lícula", que s'emet els divendres a la nit incorporarà comentaris descriptius perquè les persones cegues puguin seguir tot el que passa i que només queda reflectit a través de la imatge. partir del 16 de febrer TV3 començarà a emetre, a través de la TDT, "La gran pel·lícula" amb audiodescripció per a persones cegues. Televisió de Catalunya ha habilitat un canal d'àudio específic per a l'audiodescripció, com a part d'un projecte que preveu augmentar progressivament la programació accessible a persones cegues.

Cada setmana, "La gran pel·lícula", que s'emet els divendres a la nit, incorporarà comentaris descriptius perquè les persones cegues puguin seguir tot el que passa i que només queda reflectit a través de la imatge. Amb aquest servei d'audiodescripció, les persones amb defiències visuals poden obtenir informació sobre tots aquells elements que són necessaris per no perdre el fil de la pel·lícula i també informació sobre les actituds i expressions dels personatges, els moviments, els paisatges, el vestuari, etc.

TV3 va fer les primeres emissions de pel·lícules amb audiodescripció a finals dels anys 80, i més endavant es van oferir en sèries com "Plats bruts", "Majoria absoluta" i "L'un per l'altre". Però el projecte que ara es posa en marxa preveu oferir una programació regular i estable adreçada a persones cegues i anar-la ampliant. Per fer possible aquesta ampliació, Televisió de Catalunya s'ha dotat d'un sistema tecnològic específic i propi.

Les audiodescripcions fetes fins ara s'emetien a través del sistema dual, i això comportava haver d'eliminar la versió original o el so estèreo del programa. En canvi, ara, gràcies a la TDT, TVC ha pogut destinar un canal d'àudio exclusivament a l'audiodescripció. Per accedir a aquest servei només cal seleccionar el canal corresponent dins del menú d'àudios del receptor de TDT.

Des de fa molts anys, l'accessibilitat és un objectiu prioritari de TVC. Diàriament s'ofereixen espais informatius traduïts a la llengua de signes catalana, i des dels inicis del teletext s'ha impulsat de manera molt important la subtitulació adreçada a persones sordes.

La subtitulació es va inaugurar el 1990, i des d'aleshores l'oferta ha anat augmentant any rere any. El 2006 es van emetre un total de més de 10.000 hores subtitulades en el conjunt dels diferents canals (analògics i digitals). Pel que fa a la programació, en aquests moments es poden seguir amb subtitulació tot tipus de programes: informatius, documentals, dibuixos, sèries, pel·lícules, programes culturals i d'entreteniment, etc.

El 2003 també es va desenvolupar un sistema tecnològic propi que permet subtitular programes en directe a temps real. El programa "Àgora" s'ofereix subtitulat, des de fa prop de dos anys, gràcies a aquest sistema, i el 2007 s'ha començat també a subtitular l'espai "El temps".