20 mayo, 2011

Roda de premsa sobre el pas enrere en la garantia del dret a vot secret per a les persones cegues

 Presentació del manifest signat per  més de 80 entitats i de les mocions  aprovades a ajuntaments de tot l'estat

 

Han intervingut: portaveus d'ACIC, del Col·legi d'advocats de Barcelona i  de l'Institut de drets Humans de Catalunya

 

Al 22-M no es garantirà el secret del vot a les persones cegues tal com s'ha fet a les eleccions generals, autonòmiques i europees

 

 

Barcelona, 19 de maig de 2011

 

Avui, dijous 19 de maig, en roda de premsa a la seu de l'institut de Drets humans de Catalunya, l'Associació catalana per a la Integració del Cec ha donat a conèixer als mitjans de comunicació el fet que el proper 22 de maig les persones cegues hauran de votar acompanyades d'una altra persona, fet que suposa un pas enrere en els seus drets fonamentals que ja s'havien adquirit amb la implementació del vot accessible a les eleccions generals, autonòmiques i europees des de 2008.

 

La representant del Institut de Drets Humans, Carme Hernández, ha iniciat la roda de premsa fent èmfasi en que l'Institut "dona suport a les iniciatives com aquesta en la que es vulneren drets fonamentals". En el mateix sentit, Esther Cánovas, membre de la junta de l'Il·lustre col·legi d'advocats de Barcelona, ha matisat que "no pot ser que al segle XXI no es garanteixin aquests drets constitucionals".

 

El president de l'associació Catalana per a la integració del Cec, José Ángel Carrey, ha explicat que "després de tres anys llargs de reivindicació per part de l'Associació Catalana per a la integració del Cec, l'any 2007 es va aprovar una modificació de la Llei Orgànica de Règim Electoral General, obligant al govern a desenvolupar per Reial Decret una normativa per regular un procediment de vot accessible, que garantís el vot secret, lliure i autònom de les persones cegues a tots els processos electorals"..

 

El Reial Decret va ser publicat a desembre de 2007 i s'ha implantat a totes les eleccions que hi ha hagut fins al moment, am notable èxit del procediment. Aquest consisteix en un kit de sobres en Braille que contenen les paperetes normalitzades i permeten així identificar-les per part de les persones interessades que ho sol·licitin.

 

Tot i així, aquest Reial Decret, en una disposició addicional diu que el procediment allà contemplat, es d'aplicació a totes les eleccions, excepte les municipals, de les quals es deixa la regulació del procediment per més endavant. "Fins ara, no s'ha regulat el procediment específic per les eleccions municipals, i per tant, novament es vulnerarà el dret constitucional del secret del vot de les persones cegues, havent de votar amb una persona de confiança, o no votant" ha explicat Carrey.

 

José Ángel Carrey i Joan Heras, portambeus de l'entitat, hanexplicat que "L'ACIC s'ha adreçat diverses vegades al ministeri de L'Interior i a la Junta electoral Central fent èmfasi des de març de 2008 (any en que es va implementar per primer cop i amb èxit el sistema de vot accessible a les eleccions generals) en que calia cercar un sistema per a les municipals.

El Ministeri, fins al gener de 2011 responia que no tenia intenció de fer cap actuació en aquest sentit" i la junta Electoral no ha respost a l'última consulta plantejada, on es sol·licitava la implementació del sistema vigent de vot accessible també per a les eleccions municipals.

 

Al març d'enguany, es va aprovar una proposició no de llei al Congrés, instant al govern a fer una prova pilot de vot accessible en aquestes eleccions. Encara no hi ha notícies oficials que responguin si finalment es farà o no i on, però, si finalment és fa, serà a molt petita escala i segurament amb l'utilització d'ordinadors.

  

Joan Heras, ha afirmat que "malgrat que puguin haver-hi proves pilot el dia 22 de maig és evident que no s'han estudiat alternatives des que es va aprovar la reforma de la llei orgànica de règim electoral general en el sentit d'obligar al govern a regular un procediment de vot accessible per les persones cegues. Si finalment es fan les proves, caldrà valorar-ho positivament, i confiem que funcioni bé i que a partir del 23 es treballi per implantar un procediment de vot accessible a les següents eleccions municipals, però el fet de reaccionar amb dos mesos d'antel·lació a les eleccions ha fet que el dret fonamental es vulneri novament"". Heras també ha lamentat que el Ministeri no hagi donat detalls sobre com serà aquesta prova pilot i no hagi deixat que l'ACIC, com a entitat promotora d'aquesta reivindicació, pugui opinar i implicar-se en trobar una solució per al futur: "no sabem quin sistema s'ha de fer servir, si ha de ser el que tenim o un altre, però tampoc ens han donat l'opció d'opinar, ni sabem quina és la complexitat tècnica real per a implementar el sistema que ja tenim(el de les plantilles i sobres en Braille) a les eleccions municipals". "som conscients que les municipals són més complexes perquè hi ha més municipis, però recordem que el sistema és a sol·licitud de l'interessat i això significa que no caldria fer kits de vot accessible per a tots els municipis, sinó només per a aquells on hi hagi persones que el vulguin fer servir".

 

Des de l'ACIC es va promoure un manifest en favor de la garantia d'aquest dret que varen signar 86  entitats, entre elles l'Institut de Drets Humans i el col·legi d'Advocats de Barcelona així com nombroses associacions de persones amb discapacitat visual i d'altres de tot l'estat.

 

Aquest manifest (veure dossier de premsa o web www.votoaccesible.com) s'ha llegit en Braille al final de la roda de premsa.

 

Heras ha explicat que "També s'ha aprovat a pobles i ciutats de tot l'estat una moció en favor del vot accessible a les municipals a multitud d'ajuntaments de pobles petits com Gelida, ciutats mitjanes com Sant Feliu de Llobregat o grans com Madrid i Barcelona".

 

 

 

 

PER A MÉS INFORMACIÓ I/O ENTREVISTES:

 

Meritxell Aymerich, responsable de comunicació de l'ACIC: 696209444 comunicacio@webacic.cat

José Ángel Carrey, president de l'ACIC: 608038822

 

 

PER A MÉS INFORMACIÓ VISITEU:

 

Web de la reivindicació del Vot accessible: www.votoaccesible.com

Web de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC): www.webacic.cat

Web de l'Institut de Drets Humans de Catalunya: www.idhc.org