22 febrero, 2008

7 Biblioteques de la Diputació disposen d'ordinadors accessibles per a persones cegues

Al llarg d'aquest 2008, aquest servei s'estendrà a 7 biblioteques més
 
La Diputació de Barcelona ha instal·lat lectors de pantalla que permeten accedir als continguts dels ordinadors de forma sonora a un total de 7 biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals.
 
Es tracta, en concret, del programari JAWS (Job Access with Speech), adreçat a persones totalment cegues o amb poca visió. Al llarg d'aquest any 2008, està previst estendre el servei a 7 biblioteques més de la província de Barcelona.
 
Les biblioteques que ja compten amb un ordinador públic amb lector de pantalla JAWS són: Ca n'Altimira de Cerdanyola del Vallès, Pompeu Fabra de Mataró, Santa Oliva d'Olesa de Montserrat, la biblioteca de Ripollet, Can Puiggener de Sabadell, Can Casacuberta de Badalona i Guinardó-Mercè Rodoreda de Barcelona. Aquestes dues últimes biblioteques disposen del lector des d'aquest mes de gener.
 
El JAWS, en la seva versió per a Windows, és un lector de pantalla que permet que una persona totalment cega accedeixi als continguts d'un ordinador per mitjà de la veu i/o de l'alfabet Braille. Per a la versió parlada, s'utilitzen habitualment programes sintetitzadors de veu, mentre que la sortida en Braille es realitza a través de terminals que generen aquest codi. El JAWS per a Windows és un dels productes d'accessibilitat més potents del mercat , que es distribueix a escala mundial. Persones cegues, amb visió baixa i sordcegues són els destinataris d'aquest lector.