02 diciembre, 2008

L'ACIC col·labora en el projecte juvenil internacional "Different views of culture"

 
Del 18 al 25 d'octubre de 2008 va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú el curs de formació internacional "Different views of culture" que Barcelona Voluntària havia organitzat amb el suport del programa Joventut en Acció de la Comissió Europea, basat en una temàtica molt concreta: l'accés a la cultura per part de les persones cegues o amb problemes visuals.
 
Al curs, coordinat per Meritxell Aymerich, van assistir-hi 19 joves denoruega, Grècia, Eslovènia, Lituània, estònia, itàlia i Catalunya, dels quals 10 tenien alguna discapacitat visual.
 
Les activitats realitzades van intentar promoure la col•laboració entre vidents i invidents així com l'aprenentatge de diverses tècniques i metodologies d'accés a la cultura. Entre elles hi hagueren tallers de Braille i de noves tecnologies, exercicis d'orientació espaial, exposicions per part de les entitats locals dels seus projectes culturals,   tallers d'audiodescripció, de creació de maquetes d'edificis, visites a museus i a centres de recursos, creació de contes tàctils, grups de discusió, etc.
 
Cal fer esment a la gran participació i suport local que ha tingut aquest curs, fet que ha estat imprescindible per a la seva exitosa implementació.
 
La col•laboració de les estudiants d'arquitectura de l'Oficina Erasmus "Student Network ETSAB" de la UB va permetre que el taller de maquetes es desenvolupés amb una gran qualitat i que els joves aprenguéssin la millor metodologia per a fer aquestes reproduccions a escala dels edificis que, les persones cegues, no poden abastar amb el tacte i per tant es converteixen en accessibles si se'n crea una.
L'esforç de recopil•lació de materials per part dels estudiants de la facultat d'arquitectura i la donació feta per Servei estació van ser també importantíssims per poder oferir als participants un ampli ventall de textures i possibilitats constructives.
 
Anna tantull i Miquel Mariné, també estudiants universitaris, van aportar la possibilitat de realitzar un taller de contes tàctils. Ambdós estan implementant una beca de investigació que el Departament de Cultura de la Generalitat els va atorgar per a aquest tipus de contes. El taller  va poder ser tant per a ells com per als participants un espai de discusió sobre les metodologies de creació i les textures, formes, etc.
 
Pel que fa a les entitats locals, la presidenta i el vicepresident de l'Associació Catalana per a la integració del Cec (ACIC) van explicar i mostrar als assistents al curs els seus projectes culturals i les reivindicacions que de s de l'entitat es duen a terme, així com el document "Per una cultura a l'abast de tothom" traduït a l'anglès a través de voluntaris per a l'ocasió
Es va parlar també de la recent implementació d'un sistema de vot accessible per a les persones cegues a Espanya, reivindicació aconseguida també per l'ACIC i es va mostrar el mètode implementat, basat en el suec i l'alemany.
 
La presidenta de l'associació de Gossos pigall de Catalunya va explicar que aquests animals poden entrar per llei a tot arreu i va remarcar la importància de la conscienciació social d'aquest fet a la ciutadania.
 
Pel que fa al taller de noves tecnologies, els participants van desplaçar-se a la Universitat Politècnica, concretament a la seu de Vilanova i la Geltrú, per tal de visitar i conèixer la Càtedra d'Accessibilitat d'aquesta. Després de la presentació, els joves van poder escoltar a Genar Escolar, en representació de la Fundació de Cecs Manuel Caragol, el qual va parlarde l'entitat i les seves funcions relacionades amb les tiflotecnologies.
Seguidament, en una aula d'informàtica equipada amb ordinadors i softwares accessibles cedida per la universitat, es va realitzar un taller d'accés a internet i al pc per part de les persones cegues i amb baixa visió.
D'aquest en sorgia el blog
Differentviewsofculture.worpress.com
 
La participació de l'audiodescriptor Llorenç Blasi que va explicar les seves experiències com a professional del ram i va mostrar exemples d'audiodescripcions de pel•lícules, òperes, obres teatrals o documentals va ser una de les últimes però no menys participatives activitats del curs. El debat suscitat entre els participants i les diverses aportacions de cadascun explicant com és la situació de l'accés als audiovisuals per a les persones cegues als seus Paísos va fer-lo més interessant encara.
 
Tot i estar a Vilanova i visitar els llocs més interessants de la vila com el Museu Víctor Valaguer on es va permetre tocar part de la col•lecció als participantsamb problemes visuals, ser rebuts per l'alcalde a la sala de plens on els joves van fer pregunts sobre l'accessibilitat de la població, el grup també es va desplaçar un dia a Barcelona.
A la ciutat comptal el dia va començar visitant el Centre de recursos educatius joan Amades de l'ONCE on es va mostrar l'aula de ciències socials (amb els recursos tàctils que hi ha com els mapes, atles, boles del món, etc.) i el laboratori (amb medidors en relleu, detectors de colors i valances parlants, etc.).
Seguidament, el Museu Marítim de la ciutat va obrir les portes als joves visitants  internacionals per tal de mostrar-los les peces més interessants que s'hi exposen i sobretot, les recentment exposades maquetes tàctils a escala de l'edifici.
Mònica Surís i M.José Ania, expertes en accessibilitat cultural de l'empresa Comaccess, van acompanyar-los en aquest descobriment tàctil de les maquetes i del museu així com en una visita guiada pel casc antic de Barcelona.
 
A més d'aquestes activitats, els participants vidents van descobrir a través dedinàmiques de grup, algunes de les respostes a les preguntes més freqüents o més difícils de fer a una persona cega, fet que va enriquir molt la convivència i l'atmòsfera general.
 
Les nits interculturals accessibles i el museu accessible propi dels participants van ser la part més creativa i lúdica, però no per això menys útil, del curs de formació.
 
La valoració global que es fa des de l'entitat organitzadora és que el "different views of culture" ha estat un curs realment molt complert, amb un gran suport general i que a més ha servit com a aprenentatge als participants, que així ho reflecteixen a les seves avaluacions finals.
 
Per veure les fotografies del projecte consulteu el següent enllaç:
http://picasaweb.google.es/infobv/DifferentViewsOfCultureVilanovaILaGeltru1825Oct#