23 marzo, 2009

El Museu de les Mines de Cercs estrena mòdul multisensorial

 
Servei per a visitants amb discapacitat visual
 
El passat dissabte 21 de març, el Museu de les Mines de Cercs estrenava el seu mòdul multisensorial "La mirada tàctil". Aquests és el tercer equipament de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació que enguany incorpora aquest servei per a visitants amb discapacitació visual.
 
El mòdul multisensorial del Museu de les Mines de Cercs presenta una aproximació al paisatge, la matèria i la societat minera del Berguedà. Per aconseguir-ho, s'ha concebut una maqueta geològica del jaciment paleontològic de Fumanya Sud que permet interpretar els canvis paisatgístics del Cretaci superior al Berguedà. Per facilitar la informació de la seva exploració, es disposa també d'un guió tàctil de doble lectura, amb macrocaràcters pensats per a la gent gran o amb problemes de visió, i en braille per als invidents.
 
Igualment, la instal·lació exposa un bloc de lignit de la mina de Sant Romà que ajuda a percebre la textura, la duresa i la temperatura del carbó de Berga.
Per acabar, la societat minera és tractada a partir de l'evolució dels diferents sistemes d'il·luminació en el treball dels miners, un bon exemple per il·lustrar les dures condicions de treball i les millores en la seguretat personal.
 
El Museu de les Mines de Cercs, adscrit a la
Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, disposarà, des d'ara, d'un servei d'acompanyament guiat individual, prèvia concertació, de fulls de sala adaptats per als visitants amb dificultat visual, i d'un espai adaptat per als visitants amb mobilitat reduïda.
 
Durant els propers mesos, dos museus més de la província incorporaran instal·lacions de "La mirada tàctil": el
Museu de Terrassa, que incidirà en la interpretació del patrimoni modernista, explorant l'espai volumètric del museu; i el
Museu de Granollers, que presentarà una aproximació al territori, la societat i l'economia locals des de l'època romana fins a l'Edat Mitjana reproduint tres peces emblemàtiques del seu fons.
 
La Diputació de Barcelona, a través de l'Oficina de Patrimoni Cultural i de la Xarxa de Museus Locals, amb l'assessorament del Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona, vol garantir a tota la ciutadania l'accessibilitat dels continguts museístics. Es per aquest motiu que enguany inicia una segona campanya d'instal·lació de mòduls multisensorials que completa l'oferta iniciada al 2008.
 
Dades de contacte:
Museu de les Mines de Cercs
(Pl. St. Romà. Colònia de St. Corneli – Cercs)
www.mmcercs.cat