09 febrero, 2011

Programa de Lectura per a persones amb Discapacitat Visual - Biblioteca Francesc Candel de Barcelona

La Biblioteca Francesc Candel posa a disposició dels seus usuaris amb discapacitat visual un nou programa de lectura. Des d'ara les persones amb discapacitat visual usuàries de la Biblioteca podran gaudir de tot el fons bibliogràfic i de les nostres instal•lacions a través d'un servei de lectura oral que realitzaran els nostres voluntaris. D'aquesta manera, prèvia cita i de forma regular, les persones interessades podran gaudir d'un espai a la Biblioteca on un voluntari llegirà en veu alta les lectures que hauran escollit. Per més informació, les persones interessades dirigiu-vos a la Biblioteca Francesc Candel (c/ Amnistia Internacional, 10 de Barcelona - 933 325 375).
També us recordem que la biblioteca disposa dels següents serveis per a persones amb necessitats específiques.
 
1. Audiollibres
Enregistraments sonors per a les persones amb dificultat de visió. Els trobareu a la secció d'audiovisuals, planta 1.
 
2. Llibres de lletra gran
Novel•les amb lletra més gran per tal de fer més assequible la lectura, a la planta 1. Les trobareu al final de la novel•la, sota la indicació GN.
 
3. Lector òptic
És un equip autònom de lectura que proporciona a les persones cegues un accés ràpid i senzill a textos impresos (llibres, revistes …). És ideal per a aquells que no desitgin o no sàpiguen utilitzar un ordinador. Funciona com un escàner: verbalitza el contingut dels documents després d'haver-los escanejat, reconeixent automàticament l'orientació de la pàgina. Permet variar la velocitat de lectura: lenta, normal o ràpida, sense que canviï el to. Treballa amb un sintetitzador de veu molt natural i de gran qualitat. A part del sintetitzador, també ofereix la possibilitat d'una sortida en Braille.
 
4. Lupes
Per a les persones amb problemes de visió, la biblioteca disposa d'una lent de sobretaula amb llum. Es pot demanar al taulell d'adults de la primera planta. Haureu de deixar el carnet de la biblioteca mentre n'esteu fent ús.
 
5. Materials de lectura fàcil
Són materials elaborats amb especial cura per tal que els puguin llegir i entendre totes les persones que tenen dificultats lectores o de comprensió.
 
6. Programari Jaws
És un programari lector de pantalla per a cecs o per a persones amb visió reduïda. La seva finalitat és fer que ordinadors personals que funcionen amb el sistema operatiu Microsoft Windows siguin més accessibles a persones amb alguna discapacitat relacionada amb la visió. Per aconseguir aquest propòsit, el programa converteix el contingut de la pantalla en so, de manera que l'usuari pot accedir o navegar per ell sense necessitat de veure-hi.