07 julio, 2010

El Parlament de Catalunya aprovarà el dijous la incorporació del Braille a la targeta sanitària individual per facilitar la seva identificació a les persones cegues

L’Associació Catalana per a la Integració del Cec, impulsora de la proposta, aconsegueix una reivindicació històrica


Barcelona, 7 juliol 2010

El proper dijous, la Comissió de Sanitat del Parlament de Catalunya aprovarà una resolució presentada per tots els grups parlamentaris que insta al Govern de la Generalitat a regular, abans que acabi la legislatura, la incorporació del braille al model de targeta sanitària individual.

Aquesta mesura consistirà a incorporar a la targeta, sempre a petició de l'interessat invident, la inscripció en Braille de sigles o paraules que permeten identificar de forma autònoma, per exemple, les sigles de "Targeta Sanitària Individual" (TSI) o les de "Servei Català de la Salut (SCS), així com el codi d'identificació personal.

Les targetes magnètiques i carnets, cada vegada són més freqüents en la nostra vida quotidiana: DNI, targetes bancàries, carnets d'estudiant, etc, i moltes vegades, la mida, la forma i la textura dels carnets són idèntiques, el que impedeix que les persones cegues, a través del tacte, puguin saber quin és cada document.

Per aquest motiu, l'Associació Catalana per a la Integració del Cec, reivindica des de fa anys, i especialment des del passat any amb motiu del bicentenari del naixement de Louis Braille, l'inventor del nostre alfabet, que s'incorpori el braille a la targeta sanitària, a fi de facilitar la seva identificació per part dels invidents, el que suposa un avenç més en favor de l'autonomia personal. A més, la inclusió del codi identificatiu en braille facilitarà la realització de tràmits a través d'Internet, com la programació de visites mèdiques.

Amb la incorporació del braille a la Targeta Sanitària, Catalunya s'equipara a altres comunitats autònomes com Madrid, on les persones cegues disposen de la targeta sanitària en braille des del 1997.

Des de l’ACIC, valorem positivament la sensibilitat mostrada amb el nostre col.lectiu per la Conselleria, i pels diputats d'Esquerra Republicana de Catalunya que han participat en el procés de negociació per arribar a l'aprovació d'aquesta mesura, que suposa un pas més en la garantia de la nostra autonomia personal. D’altra banda, remarquem que un cop més el parlament es fa ressò d’una iniciativa de la societat civil i d’un col•lectiu minoritari.

Una delegació de l’ACIC assistirem a la sessió de la Comissió de Sanitat, i, un cop aprovada la resolució, restarem a disposició dels mitjans de comunicació que es mostrin interessats en obtenir més informació, a la sala dels Passos Perduts, a les portes de la Sala 1, on tindrà lloc el debat.

Per a més informació i/o entrevistes:

Txell Aymerich
ACIC, Associació Catalana per a la Integració del Cec
Tel.: 696 20 94 44
Mail: comunicacio@webacic.cat
www.webacic.cat